Skip to content

Hoe begin je met Mastodon

NACHTBLAD#004 [10/08/24]

Wat is Mastodon?

Mastodon is een sociaal netwerk zoals X (het vroegere Twitter). Gebruikers kunnen korte berichten genaamd “toots” (ipv “tweets”) plaatsen die door de andere gebruikers gezien kunnen worden. Je volgt andere interessante gebruikers waarvan je hun nieuwe berichten in chronologische volgorde in je overzicht ziet.

Wat is het verschil met X?

Het grote verschil tussen Mastodon en X is dat Mastodon op gratis en open-source software draait binnen een netwerk van Mastodon servers die door iedereen kunnen opgezet en uitgebaat worden. Inderdaad, als je wil kan je zelf een Mastodon server opzetten en deze mee in het netwerk laten opnemen. Dat terwijl achter X een commercieel bedrijf zit met een ietwat onvoorspelbare en autoritaire CEO die er geld wil uitslaan en het voor zijn eigen politieke agenda wil inzetten. Terwijl je tijdslijn op X dus door allerlei algoritmes voor jou wordt bepaald (inclusief advertenties), zal je op Mastodon enkel de berichten van de gebruikers die je volgt in chronologische volgorde zien verschijnen. Wat een verademing! En dan zwijgen we nog over wat X met je data allemaal aanvangt.

Kom mee tooten op Annadon, het Annacon clubhuis op Mastodon!

Hoe maak je een account aan?

  • Mastodon kan je gebruiken via een app (iOS of Android) of gewoon via je browser. Kies social.annacon.be in de app of surf naar https://social.annacon.be in je browser. Kies Registreren.
  • Maak een nieuwe account aan. Je geeft een gebruikersnaam, een e-mailadres (alleen voor de registratie, dit wordt niet openbaar gemaakt) en een wachtwoord op.
  • In je gebruikersnaam is sowieso de naam van je community verweven. Zo maak je bijvoorbeeld @[email protected] aan in de community ‘annacon.be’.
  • Je gaat akkoord met de voorwaarden van de server waar je je bij registreert. Er is bij de meeste een vorm van moderatie. Je kunt niet zomaar alles zeggen binnen de community. Seks- en haatberichten zijn meestal taboe.
  • Klik op de link in de bevestigingsmail van Mastodon (kijk eventueel je spam folder na).
  • De beheerder van ons clubhuis zal je aanvraag nu bekijken en je toegang verlenen.

En nu?

Je begint met een lege tijdlijn. Het is nu de bedoeling interessante accounts te volgen zodat je tijdlijn gevuld geraakt met de informatie waar jij naar op zoek bent. Dat kan in het begin even lastig zijn maar hou even vol.

De cybersecurity community is goed vertegenwoordigd op Mastodon. Veel cybersecurity professionals en nieuwssites zijn actief op Mastodon. Sommigen hebben de deur zelfs volledig achter zich toegegooid en hebben hun X account verwijderd.

Een interessant account om te volgen is alvast @[email protected]. Deze geeft dagelijks tips over interessante accounts op Mastodon.

Daarnaast kan je alvast onze eigen accounts @[email protected] en mezelf (@[email protected]) toevoegen.

Voorts kan je best checken of de personen die je reeds op andere sociale netwerken volgt een Mastodon account hebben. Eénmaal je een paar actieve accounts begint te volgen gaat het snel. Je zal wel zien! Ik ben in ieder geval volledig van X verlost en haal mijn nieuwsgaring vandaag volledig uit Mastodon.

Je eerste toot

  • Log in op social.annacon.be met je nieuwe gebruikersaccount.
  • Plaats je eerste toot. Dat is Mastodons voor tweet.
  • Wil je jouw toot onder de aandacht brengen van bepaalde personen? Noem dan in je tekst hun gebruikersnaam inclusief een apenstaart ervoor.
  • Het is ook mogelijk direct onder een toot van een ander te antwoorden. Daar krijgen zij ook een signaal van.
  • Vergelijkbaar met X kun je berichten van anderen liken (favoriet maken) of retweeten (boosten).

Tot straks op Annadon!

De Auteur

Christophe heeft een dieptechnische achtergrond maar is momenteel vooral een beleidsman en een grammaticale zeurpiet.